SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3379 >>

DEVAM: 5- İÇKİNİN YAPILDIĞI MADDELER

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ رُمْحٍ. أَنْبَأَنَا اللّيْثُ بْنُ سَعْدٍ، عَنْ يَزِيدَ بْنِ أَبِي حَبِيبٍ؛ أَنَّ خَالِدَ بْنَ كَثِيرٍ الْهَمْدَانِيَّ حَدَّثَهُ أَنَّ السَّرِيَّ بْنَ إِسْمَاعِيلَ حَدَّثَهُ أَنَّ الشَّعْبِيَّ حَدَّثَهُ أَنَّهُ سَمِعَ النُّعْمَانَ ابْنَ بَشِيرٍ يَقُولُ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((إِنَّ مِنَ الْحِنْطَةِ خَمْراً، وَمِنَ الشَّعِيرِ خَمْراً، وَمِنَ الزَّبِيبِ خَمْراً، وَمِنَ التَّمْرِ خَمْراً، وَمِنَ الْعَسَلِ خَمْراً)).

 

Nu'mân bin Begîr (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Şüphesiz, içki buğdaydan olur, içki arpadan olur. içki kuru üzümden olur, içki kuru Hurmadan olur ve içld bal'dan olur.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın iki hadisi Tirmizi, Ebü Davud ve Nesai tarafından da rivayetedilmiştir. Birinci hadisi Müslim de rivayet etmiştir. Numan bin Beşir (r.a.)'ın Ebü Davud tardından olan I'ivayetinde içkinin darıdan da yapıldığı belirtildikten sonra şu ilave yer alır: (ve ben sizi müskir (yani sarhoşluk veren) her şeyden menederim... Hattabi: Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi, Numan bin Beşir (r.a.)'ın hadisine muhalif değildir. Çünkü Ebü Hureyre (r.a.)'ın hadisinin manası ve maksadı, içkinin çOğunlukla hurma ve üzüm ağaçlan mahsullerinden yapıldığını ifade etmektir. İçki başka maddelerden de yapılmakla beraber, anılan iki ağaçtan yapılan içki daha şiddetli ve etkili olduğu için haramlığının da buna paralel şiddetine parmak basılmıştır. Buna benzer ifadeler başka konularda da kullanılır. Mesela doyurucu gıda maddesi ettir. Isıtıcı giysi, yünden mamul olanıdır, denildiği zaman bunlarm dışında kalan maddelerin doyurucu veya ısıtıcı olmadığı kasdedilmez. Nüman bin Beşir (r.a.)'ın hadisinde beş madde anılmıştır. Bundan maksad, anılan maddeler dışında kalan şeylerden içkinin yapılmadığını ifade etmek değildir. O devirde genellikle içki anılan maddelerden imal edildiği için onlar anılmıştır. İçki başka maddelerden yapılınca ayni hükme tabidir, diye bilgi vermiştir .